Skatt på plastpåsar slår mot återvunnet

20 juni 2019

Regeringens förslag om skatt på plastpåsar i handeln får kritik från branschen. Skatten slår mot de återvunna och förnybara påsar som branschen redan tagit fram, menar Svensk Dagligvaruhandels vd.

– En skatt som sätts på samtliga påsar blir ju en skatt på det vi redan ställt om till återvunnen plast och förnybart. Det är svårt att se hur man motiverar det här för miljömedvetna konsumenter, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel. 

 
Svenska matbutiker har successivt bytt ut de gamla plastpåsarna till påsar av återvunnen plast, eller påsar tillverkade av majs och sockerrör, av miljöskäl. 

Den nya skatten kommer gälla även alla dessa och just det är branschens huvudinvändning mot regeringens förslag. 

– Det här är ingen miljöåtgärd, eftersom man lagt skatt på samtliga bärkassar, man borde i så fall istället lagt den på de produkter som är av fossil plast för att uppmuntra industrin att ställa om. 

Dagligvaruhandeln säger att man jobbat med plastfrågan länge och just fokuserat på att ställa om till återvunnet och förnybart. 

– Vi jobbar jättemycket med plast generellt och ser det här som ett slag mot allt det vi gör kring plasten att få den mer till återvunnet. Och nu sätter man skatt på den produkt vi lyckats allra bäst med, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.

Läs mer