Återvinningsindustrierna: För att stoppa avfallsbrottsligheten behövs strängare straff för miljöbrott, mer uppsökande tillsyn och ett förbud för kontanthantering.
Fallet med det oseriösa bolaget Think Pink har visat att det fortsatt är möjligt för offentliga och privata verksamheter att anlita oseriösa aktörer. Detta måste få ett stopp.
Återvinningsindustrierna består av hundratals seriösa återvinningsföretag som tar ansvar för miljön och driver på för en grön klimatomställning. Företagen har miljöledningssystem och följer en värdegrund och uppförandekod. Att inte anlita ett sådant företag utan enbart gå på priset kan likställas med att klippa sig för 50 kronor, inte begära kvitto hos skräddaren eller åka svarttaxi. Du möjliggör lönsamhet för aktörer som begår brott, finansierar den organiserade brottsligheten och utgör en fara för människors hälsa. När det handlar om avfallsbrottslighet kan det dessutom ge omfattande skadliga effekter på människors hälsa och miljö.
Det är bra att Think Pinks fall tas upp i rätten och att det blir en avgörande dom, då det är ett tydligt exempel på när avfallshantering inte har gått rätt till. Det som är särskilt uppseendeväckande utöver de direkta miljöskadorna är medieuppgifterna om att privatpersoner och kommunanställda varnade andra kommuner för Think Pinks metoder, men att företaget trots det kunde fortsätta dumpa osorterat avfall i flera år.
Den främsta drivkraften bakom att hantera avfall illegalt är att tjäna pengar. Risken för upptäckt är låg och straffen verkar inte avskräckande. För att komma åt avfallsbrottsligheten behövs åtgärder som leder till att brottsligheten upptäcks och att straffen blir kännbara. Tillsynen är det viktigaste instrumentet för att upptäcka avfallsbrottslighet och mer uppsökande tillsyn kan vara en viktig väg framåt.
Eftersom upphandlingar ofta går på lägsta pris, kan oseriösa aktörer konkurrera ut seriösa återvinningsföretag genom att erbjuda priser som är orimligt låga. Både offentliga och privata verksamheter måste därför bli bättre på att säkerställa att de upphandlar något av alla de hundratals seriösa återvinningsföretag som tar hand om avfallet korrekt och miljöriktigt. Ett minimikrav är att upphandla företag som har ett miljöledningssystem.
Återvinningsindustrierna föreslår ett antal åtgärder för att stoppa avfallsbrottslighet:
- Strängare straff för grova miljöbrott. I dag är straffen förhållandevis låga sett till den skada på miljö, hälsa och samhälle som brotten kan ge upphov till. Brottsrubriceringen synnerligen grovt miljöbrott bör införas.
- Utveckla tillsynen. Tillsynen behöver bli uppsökande och inriktas på hela kedjan av aktörer – de som lämnar, de som transporterar och de som tar emot avfall. Att flytta tillsynen till en mer central nivå, till exempel länsstyrelsenivå, innebär att kompetensen kan samlas och att tillsynen blir mer likvärdig i hela landet.
- Minska möjligheterna till ekonomiska förtjänster. En viktig åtgärd är att förbjuda kontanter vid handel med avfall. Ett sådant förbud skulle förenkla tillsyn och kontroll. Det skulle även minska risken för att avfall hanteras av oseriösa aktörer.
För att Sverige ska klara klimatutmaningen behövs flera gröna och framgångsrika företag. Låt fallet med Think Pink bli startskottet för arbetet med att stävja miljöbrott. Låt det även bli en påminnelse till alla aktörer som upphandlar avfallshantering om ansvaret att välja miljömedvetna och seriösa företag.