Färdplan för fossilfri och cirkulär konkurrenskraft

Fredag den 6 september 2024 presenterade återvinningsindustrin en uppgraderad färdplan för fossilfri konkurrenskraft. Återvinningsindustrins första färdplan inom ramen för Fossilfritt Sverige lanserades 2020 och är en av 23 färdplaner. Återvinningsindustrins färdplan har två syften, den lyfter både hur vi själva kan klara resan mot fossilfrihet och hur återvunna material kan underlätta för andra branscher att nå sina mål genom mer cirkulära materialflöden. Tillsammans kan vi och andra branscher bidra till en minskad klimatpåverkan i samhället genom att mer återvunnet material ersätter primär råvara.

Färdplan för en fossilfri och cirkulär konkurrenskraft

Sedan 2020 har viktiga steg tagits av både branschens företag och av politiken. Synen på cirkulär ekonomi har skiftat och nu ses det som ett viktigt verktyg för att nå Sveriges och EU:s klimatmål. EU har tagit flera avgörande cirkulära steg framåt de senaste åren med fokus på att öka efterfrågan av återvunnet material. Flera förordningar ställer redan krav på återvunnet material i produkter, vilket utgör starka incitament för nya investeringar i ökad återvinning framåt. Många av Återvinningsindustriernas medlemsföretag har under de senaste fem åren utvecklat helt nya återvinningstekniker, växlat upp befintliga tekniker och antagit ambitiösa egna klimatmål.

Men trots dessa, och många andra, positiva steg framåt i branschen så är vi bara i början av den stora cirkulära omställning som behövs. Det behövs fler styrmedel och åtgärder för att öka användningen av återvunna material i samhället. Uppgraderingen av återvinningsindustrins färdplan under 2024 syftar till att ytterligare öka takten i omställningen.

Innehåll och uppföljning

Färdplanen lyfter upp fyra materialströmmar där klimatnyttan av materialåtervinning är stor och där det finns ett stort behov av att minska användandet av primära råvaror och i stället ersätta dem med återvunna råvaror. Dessa materialströmmar är kritiska metaller, plast, textilier och bygg- och rivningsmaterial. Strömmarna är fyra exempel på återvinningsindustrins möjligheter att göra skillnad.

Färdplanen innehåller 3 mål, 14 åtaganden, 20 politiska uppmaningar och 12 uppmaningar till andra branscher/aktörer. Bland annat lyfter vi behovet av användning av återvunna råvaror, större kapacitet i ladd-infrastrukturen, effektivare tillståndsprocesser, centraliserad tillsyn, cirkulära upphandlingar och sundare konkurrens på avfallsmarknaden som viktiga steg framåt för ökad återvinning och fossilfri konkurrenskraft.

Vi kommer årligen att följa upp vår färdplan för att visa både hur vi själva ligger till jämfört med våra mål och hur våra företag genomför investeringar, innovationer och samarbeten som bidrar till ökad materialåtervinning och minskad klimatpåverkan både från vår bransch och från andra branscher. Vi kommer även att följa upp våra uppmaningar till politiken och till andra aktörer för att visa utvecklingen.

Länk till Återvinningsindustrins sida hos Fossilfritt Sverige: Återvinningsindustrin – Fossilfritt Sverige