Som första branschförening har ÅI:s medlemmar beslutat om ett frivilligt åtagande att följa Sveriges Byggindustriers riktlinjer för resurs- och avfallshantering vid byggande och rivning. Ett viktigt syfte är att öka återvinningen och skapa mer cirkulära materialflöden. ÅI:s medlemmar följer sedan 1 januari 2017 Sveriges Byggindustriers Riktlinjer för resurs- och avfallshantering vid byggande och rivning.
Bygg- och rivningsavfall utgör en stor del av den totala mängden avfall som genereras, ca 9 Mton. Om alla aktörer i kedjan ställer krav på att riktlinjerna för bygg- och rivningsavfall följs så skulle det leda till en betydligt högre återvinningsgrad, renare fraktioner och att farligt avfall hanteras på ett miljöriktigt sätt.
Riktlinjerna syftar till att förbättra resurshanteringen och minska deponimängderna inom bygg- och rivningsbranschen. Riktlinjerna kan användas som ett verktyg för att uppfylla kraven i miljöbalkens allmänna hänsynsregler och avfallshierarkin men går i vissa fall utöver de konkreta kraven i lagstiftningen.
Riktlinjerna innehåller branschnormerande texter för:
– Materialinventering inför rivning och upphandling av inventering.
– Återanvändning, källsortering och avfallshantering samt upphandling av entreprenader vid rivning.
– Källsortering och avfallshantering samt upphandling av entreprenader vid byggproduktion.
Till de branschnormerande texterna finns bilagor som innehåller beskrivningar av hur avfallet ska hanteras i praktiken.
Sveriges Byggindustrier uppdaterar riktlinjerna kontinuerligt efter ny lagstiftning och branschgemensamma kompletteringar. ÅI medverkar i uppdateringen av riktlinjerna och förslag till ändringar remitteras till ÅI:s bygg- och rivningsavfallsgrupp, så att branschens gemensamma synpunkter kan framföras.
Genom att följa rtiktlinjerna tydliggör Återvinningsindustrierna att återvinningsbranschen på ett aktivt sätt bidrar till att uppfylla återvinningsmålet för bygg- och rivningsavfall och visar att ÅI:s medlemmar hanterar avfall på ett hållbart och ansvarsfullt sätt.
ÅI samverkar också med övriga aktörer i värdekedjan för att driva på tillämpningen av riktlinjerna. Om alla aktörer i kedjan ställer krav på att riktlinjerna för bygg- och rivningsavfall följs så skulle det leda till en betydligt högre återvinningsgrad, renare fraktioner och att farligt avfall hanteras på ett miljöriktigt sätt.
Naturvårdsverket hänvisar till riktlinjerna i den nationella avfallsplanen och i Sveriges program för att förebygga avfall 2014-2017, Tillsammans vinner vi på ett giftfritt och resurseffektivt samhälle.