Rapporter
Nedan hittar du ett urval av rapporter som Återvinningsindustrierna har varit med och tagit fram. De speglar vårt arbete för en mer cirkulär ekonomi, ökad återvinning och en ökad användning av återvunnet material.
Nedan hittar du ett urval av rapporter som Återvinningsindustrierna har varit med och tagit fram. De speglar vårt arbete för en mer cirkulär ekonomi, ökad återvinning och en ökad användning av återvunnet material.
Rapporten lyfter goda exempel och insikter från aktörer i hela värdekedjan – från materialleverantörer och entreprenörer till kommuner och återvinningsföretag – för att inspirera till samarbete och utveckling mot cirkulära mål. Den innehåller även konkreta förslag på åtgärder för att driva omställningen framåt.
Rapporten undersöker förutsättningarna för att öka återvinningen av kritiska råmaterial i Sverige, såsom grafit, kobolt, litium, dysprosium, neodym och kisel. Dessa material är avgörande för den gröna omställningen och används i litiumjonbatterier, solceller och vindkraftverk. Fokus har legat på att identifiera hinder för återvinning, orsaker till dessa hinder och möjliga åtgärder för att främja återvinning.
Rapporten adresserar behovet av en mer enhetlig, rättvis och kompetent miljötillsyn för att säkerställa att tillsynen bedrivs effektivt och rättvist inom återvinningsindustrin.
Rapporten fungerar som ett beslutsunderlag som identifierar behov av förändring och ger konkreta förslag för att effektivisera tillsynen.
Vi inom Återvinningsindustrierna är glada över att presentera en generell vägledning för säker hantering och lagring av brännbart material och elavfall på återvinningsanläggningar. Vägledningen har utarbetats av medlemsföretagens brandskyddsansvariga.
Rapporten ger konkreta verktyg för att bedöma och minska klimatpåverkan från hantering av bygg- och rivningsavfall.
Rapporten syftar till att ta fram klimatnyckeltal för materialåtervinning av 15 bygg- och rivningsfraktioner i jämförelse med produktion av jungfruligt material. För vissa avfallsfraktioner har även energiutvinning som alternativ till materialåtervinning inkluderats.
Rapporten beskriver den nuvarande situationen för hantering av schaktmassor och den motsvarande jungfruliga produktionen, samt vanligt förekommande begrepp i Sverige.
Syftet med studien är att öka medvetenheten om schaktmassor och framhäva potentialen för ökad klimat- och miljönytta genom en mer cirkulär användning samt en mer resurseffektiv och hållbar hantering.