Återvinningsindustrierna välkomnar betänkandets slutsats att ekonomiska styrmedel har en roll att spela för att en samhällsekonomiskt effektiv omställning till en mer cirkulär ekonomi. Vi delar också uppfattningen att ekonomiska styrmedel i form av t.ex. skatter eller avgifter ofta behöver vara produkt- och materialspecifika. Det är oerhört viktigt att verka för ett resurseffektivt samhälle med cirkulära materialflöden och att vi inför styrmedel som möjliggör en ökad lönsamhet i cirkulära affärsmodeller som i dagsläget inte är lönsamma.
Det finns ett behov av fler nationella styrmedel för att övergången till en mer cirkulär ekonomi ska gå snabbare. I flera EU-rättsliga regelverk uppmuntras medlemsstaterna att införa kompletterande ekonomiska styrmedel. Vi anser att det är värdefullt med den breda analys som utredningen presenterar, inte minst kring vilka styrmedel som kan utredas vidare i framtida utredningar och uppdrag.
Återvinningsindustrierna anser att utredningen med fördel hade kunnat inkludera moms, direkt beskattning och sociala avgifter i uppdraget, trots att detta inte fanns med i utredningsdirektiven. Det hade bidragit till en mer övergripande analys.
Återvinningsindustrierna vill särskilt lyfta tre områden som prioriterade för fortsatta utredningar
och uppdrag.
- Ekonomiska styrmedel för cirkulära plastflöden.
- Ekonomiska styrmedel för cirkulära flöden av kritiska råmaterial.
- Ökad cirkulär differentiering av avgifterna inom flera producentansvar.
Betänkandet lyfter de största miljö- och klimatproblemen i utredningen. Vi saknar dock en djupare analys och en bedömning om vilka styrmedel som skulle kunna öka klimatnyttan genom en ökad materialåtervinning på två områden; EV-batterier för elfordon och för kritiska råmaterial. För dessa två områden tror vi att ekonomiska styrmedel kan vara en viktig lösning för att kunna hantera problemen med dagens låga återvinningsnivåer.
Nedan finns yttrandet i sin helhet: