Återvinningsindustrierna välkomnar promemorian och ambitionen att göra ett omtag för att reformera Miljöbalken i syfte att uppnå en mer cirkulär hantering av avfall. Det är oerhört viktigt att verka för ett resurseffektivt samhälle med cirkulära materialflöden och att vi har policyåtgärder som möjliggör för företagen att göra rätt. Utan en välfungerande avfallsmarknad blir det svårt att minska Sveriges beroende av fossila primära råvaror och därigenom nå både de nationella och internationellt uppsatta klimatmålen. Återvinningsbranschen är en viktig pusselbit i det arbetet.
Vi är mycket positiva till att utredarna har lyssnat på några av våra tidigare synpunkter, såsom att fler verksamheter ska ges full rådighet över sina avfallsströmmar, och som nu föreslås i form av att ansvaret från kommunerna flyttas till verksamhetsutövaren för avfall som uppstått i detaljhandeln med livsmedel, för förbrukat kontorspapper och för förbrukat matfett. Detta anser vi dock inte vara tillräckligt, utan förespråkar fortsatt införandet av ett s.k. frival.
Vi är även mycket positiva till de förändringar i tillsynsansvaret som föreslås. Vår bedömning är att centrala myndigheter får bättre förutsättningar att bedriva tillsyn och säkerställa efterlevnad av regelverk. Att därför ge hela tillsynsansvaret över producentansvaren till Naturvårdsverket samt göra länsstyrelsen till ensam tillsynsmyndighet över insamlare och avfallstransporter är viktiga steg i rätt riktning. För att fortsätta på det spåret ser vi dock gärna att all tillsyn över avfallsverksamheter bör flyttas till länsstyrelsen. Detta anser vi skulle öka kompetensen bland tillsynsutövarna och möjliggöra en mer likvärdig och effektiv tillsyn i hela landet.
Utöver fördelarna med förslagen i promemorian anser vi att det fortsatt finns en del otydlighet kring hur tillämpningen av en del av förslagen ska gå till i praktiken samt gällande de förändrade definitioner som föreslås. Exempel på definitioner som behöver förtydligas ytterligare gäller; överlåtelse av ansvar för avfall, restavfall, separat insamling av avfall samt smittförande i relation till animaliska biprodukter. Det finns därutöver risk för godtyckliga bedömningar gällande förslagen om undantag från krav på att skilja förpackningar från sitt innehåll och för krav på ytterligare sortering där vi önskar ytterligare tydlighet.
Återvinningsindustrierna välkomnar förslaget om att utöka utsorteringskraven för plast, papper, glas och metall men önskar att förslaget kompletteras med hur det ska göras rent praktiskt. Vår bedömning är att insamlingen bör ske samordnat med nuvarande förpackningsinsamling, men frågan om vem som ska finansiera en sådan lösning återstår. Därutöver anser vi att krav på ytterligare sortering bör ställas främst om det behövs för att möjliggöra materialåtervinning eller för att utifrån avfallets egenskaper uppnå en hög kvalitet på det återvunna materialet. Detta är viktigt och förslagen bör preciseras utifrån sådan tillämpning.
Återvinningsbranschen är redan idag drabbade av att det ofta är svårt att finna efterfrågan på återvunnet material, vilket innebär att ökad eftersortering inte nödvändigtvis leder till att mer material faktiskt återvinns. Konsekvensen blir istället att det åläggs nya krav på återvinningsaktörer istället för att adressera grundproblemet med bristande efterfrågan på många återvunna material, och det blir tyvärr inte ekonomiskt möjligt för branschen att bedriva återvinning som inte har en marknad utifrån ett långsiktigt perspektiv.
När det kommer till de mottagningskriterier för avfallsförbränningsanläggningar och samförbränningsanläggningar som föreslås så anser vi att det är väldigt viktigt att tillvarata de material som går att materialåtervinna och minska andelen material till förbränning. Däremot ser vi risker med att förslaget kan leda till en stor rapporteringsbörda för återvinningsaktörer, beroende på den detaljnivå i dokumentation som kommer krävas. För vår del blir det viktigt att den administrativa bördan inte blir alltför omfattande. Det är också viktigt att det ställs krav på avfallsproducenter att lämna den dokumentation som krävs för att vår bransch i sista ledet av värdekedjan ska kunna göra en rättvis och effektiv bedömning.
Slutligen anser vi att det är viktigt att införandet av merparten av förslagen i promemorian träder i kraft den 1 januari 2026. Särskilt brådskande är införandet av förslagen;
- Flytt av ansvar från kommun till verksamhetsutövare för visst kommunalt avfall
- Förändringar och förtydliganden gällande tillsynsansvar
Sett till helheten och den generella ambitionen med förslagen så tillstyrker Återvinningsindustrierna denna promemoria.
Nedan kan du läsa hela yttrandet: