Återvinningsindustrierna välkomnar åtgärder som syftar till att begränsa spridningen av PFAS i samhället. Vi håller med om problembilden att PFAS kan ge skadliga effekter på människan och miljön samt att åtgärder för att sanera och rena dricksvatten och förorenade områden innebär höga kostnader för såväl företag som samhället i stort. Att gå mot en harmonisering av bedömningsgrunderna för ytvattenkategorier, så att det blir konsekventa statusklassificeringar i hela landet, är positivt.
Återvinningsindustrierna anser dock att förslaget om tidigarelagt införande av kraven inte har tagit hänsyn till några viktiga parametrar. Den föroreningssituation avseende PFAS som finns idag har orsakats av PFAS-producenter, men reningen bekostas ofta av avfallsverksamheter. De reningstekniker som kommer krävas av Havs- och vattenmyndighetens (HaV) förslag är oerhört kostsamma och skulle behöva en finansieringslösning för att fungera i praktiken samtidigt som tidplanen är snäv i förhållande till de investeringar som skulle krävas. Ett annat problem är att reningsteknikerna för att klara reningen ner till dessa halter i ytvattenförekomster fortfarande är under utveckling och inte finns tillgängliga på marknaden i tillräcklig grad. Att tidigarelägga EU:s krav kan innebära att investeringar görs i fel reningstekniker och att vi därmed inte får den bästa hanteringen på sikt.
Införandet av ny bedömningsgrund i alla ytvattenförekomster och inte bara dricksvattenförekomster innebär att möjligheten att släppa ut PFAS-ämnen förändras drastiskt. Återvinningsindustrierna ser risker med att de nivåer som beslutas om för dricksvatten är för generaliserade och även kommer appliceras på andra tillämpningar, så som mark och material. Vi anser även att det riskerar att leda till stora konsekvenser för både befintliga och framtida tillståndsprocesser för avfallsverksamheter trots att det kanske inte är tekniskt eller ekonomiskt möjligt att rena enligt föreslagna nivåer. Därutöver finns det i dagsläget ingen praxis eller standardisera mätmetoder för de provtagnings- och analysmodeller som skulle krävas för att mäta att gränsvärdena lever upp till föreslagna nivåer.
HaV föreslår att implementera förslaget innan EU:s direktiv om miljökvalitetsnormer inom vattenpolitikens område (Prioämnesdirektivet) är färdigförhandlat. Återvinningsindustrierna anser att konsekvensutredningen brister gällande detta och att konkurrensnackdelarna blir stora för svenska företag samtidigt som PFAS-haltigt avfall riskerar att exporteras istället för att tas omhand i Sverige.
Sammanfattningsvis avstyrker Återvinningsindustrierna därför HaVs förslag då det finns brister i analysen kring vad förslagen innebär i praktiken. Vi anser att resultat från förhandlingarna om prioämnesdirektivet bör inväntas.
Nedan svaret i sin helhet: